Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2018 11:06 - "Ще бъдеш в бяло" - анализирай това
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 3129 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Колеги, ей сега прочетох във фейсбука една статия, за това, дето "Простият родител е най-големият проблем на българското образование"(заглавие; търсих многоркатно дата на публикуване на статията, обаче фб е пълен със статии с неясни дати на публикуване, голяма драма, би трябвало оттам да поработят върху това, а не върху декларациите за личните ни данни). 
Днес или вчера, или преди две години, на матурата по български език и литература, се било поднало, за ужас на всички, стихотворението "Ще бъдеш в бяло" от Пейо К. Яворов, което било счетено за много трудно, на първо място, за несправедливо трудно, на второ, за пълна тъпотия, на трето място (една единица по-долу от мене, все пак)),  за неприлично, на четвърто място и пр. Ко ле ги, от години анализирам тук най-различни помии, неясни изказвания на хора, които не искат да се изказват и не знаят какво да кажат, и ако не ги беше турил някой да се изкажат, те никога не биха стигнали до такива изказвания, и пр., и трябва да ви кажа, че в "Ще бъдеш в бяло" няма нищо трудно за анализ))). Па и си мисля - на вас не ви ли е малко срамно, поне, да се казва публично, че "Яворов" бил толкова "труден", че не требало да го изучават?! Лелее, какви национални комплекси, какво чудо... И всичкото това, зачтото никой в елита на обществото, не анализира и не цитира Яворови творби на най-високо равнище)). Ничто, че си трябва, защото нас може да ни й срам, и да си мислим, че сме недостойни за Яворова, ама него, все пак го има, такова, част от фундамента ни е, т.е. - отгоре на всичкото, ще го има винаги, и  по света - не се срамуват от такива работи. 
Значи, анализът на едно такова стихотворение не е просто нещо, но не е и сложно. Трябва да се чете учебникът по литература - там е посочена биографията на поета, има снимки от неговия живот, детайли (с филми само няма да се мине), освен това, трябва да се мисли, а и да се четат други поети от неговото време - как той се оглежда в тях, как те се оглаждат в него, какво мислят те за него, какво мисли той за тях, да се посочи, ако искате, че поетът Яворов живее в епоха, която е не по-малко сложна от днешната, но пък не е толкова опростенческа и пр. и пр. (това е от учебника по история). И тука вече се минава на чистата литературна теория, колеги - големият кошмар на литературната поетика, която Яворов някога е изучавал, и тъй като е изучавал, я е познавал, и ние също трябва да я познаваме, за да го разберем - иначе не става). А това са тропи, тропи, тропи... Хубавото е, че една и съща тропа може да важи за неколко поета)). Па се научава по-лесно)). Леле, колеги, тая литература ще излезе много сложна работа, почти, като математиката, ама пусто, само ако не я възприемаха като разказвателен предмет днешните деца и от Министерството, па и родителите, и самата общественост). А някога, литературата е била изкуство, колеги, и за най-великите поети и писатели днес тя също е такова. 
Някои пък заявяват, че изразеното от поета - в случай в една сума куплети, па и със сложна поетика, било чувства, а чувствата си били чувства и не бивало да се анализират, понеже били индивидуални? Ба, холан, да не сте го писали вий това, че да йе индивидуално?! Любовните чувства, бих казала, при великите поети, са бая сложни неща, защото произлизат от сложното им мислене, колеги, и от простия факт, че дори и по времето на Яворов, бае Стоил от Кремиковци е немало как да седне да напише такова стихотворение, по никакъв начин, обаче двадесет години по-късно, наследникът му е ухажвал своето момиче с него). 
Нема трудни анализи, колеги, има сведена глава и затворен кръгозор, иначе - има и стихове, от които струи светлина, и е хубаво те да се виждат, по възможност, от колкото се може повече хора, защото, както беше писано в тази статия, макар и индиректно)), те възпитават, градят мислене и "морални ценности"). И самочувствие също, включително и национално)). 



Гласувай:
1



1. slavimirgenchev1953 - Напълно вярно.
16.05.2018 18:15
Що се отнася до родителите и децата, имам такъв (сл)афоризъм: "За възпитанието на учениците са виновни родителите."
цитирай
2. cobracapelo - Клише
17.05.2018 00:05
Аз пък съм чувала, че Ницше бил труден за разбиране:-)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651824
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031