Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2012 17:12 - Крилце или кълка? - за истинския вкус на храната
Автор: indiram Категория: Новини   
Прочетен: 2131 Коментари: 3 Гласове:
3



   "Крилце или кълка"? - оригинална френска комедия с участието на великия Луи дьо Фюнес, фантастична комедия от далечната 1976 година... Фантастичният момент, обаче, имаше и друг /фантастичен/ аспект - пророчески: появата на пазара на безвкусни хранителни продукти и полуфабрикати. Каква прозорливост?! Как, още преди 36 години, французите точно предчувстваха и предсказаха развитието на хранителната индустрия? 
   Да си припомним един епизод от филма: строго охраняван завод...цех с поточна линия за /?/ производство на риба /Удивително!/ - на входа се подава скелета на рибката, който преминава през вътрешни камери и на изхода излиза цяла риба /!/ и дори мирише на риба...Рибен продукт с есенция на риба. Но, досущ, като риба... Смешно ли? - Щеше да е смешно, ако не беше тъжно! Тъжно, защото днес голяма гама от хранителните продукти са с есенции на нещо си. Тъжно, защото много от младите хора /особено децата/ не познават истинския вкус /и не само вкуса/ на храните. Тъжно, защото въпреки многото мерки, наредби, законодателства и т.н., пазара е не просто наситен, а пре-пре-наситен с такива продукти от местно и чуждо /вносно/ производство. /Какво да се прави?!/ Примери много, за каквото се сетите: млечни продукти и деликатеси /Ууу!/, месни продукти и деликатеси, тестени изделия, плодове, зеленчуци... "Къде останахте чудни..." ... вкусове? Къде останаха или къде отлетяха?...
   О, да! - БИО продукти се появиха на пазара! - те, може би, са ... за БИО същества, за БИО консуматори. А, какво /да/ ядат, т.е. консумират хората, т.е. човешките същества?- Хранителни продукти /подобия на храни/, натъпкани с есенции, стабилизатори, консерванти... набухватели, подобрители и т.н... И, после... Откъде иде наднорменото тегло? ... Ами заболяванията?... Не постъпват ли чрез храните, пардон, хранителните продукти, твърде много химически вещества  в човешкия организъм? ... Но, да! Иде ред на хранителните добавки / *бавки/ и разни други лекове, всяко с тясно ориентирано действие, и с някакъв страничен ефект, който от своя страна изисква друго средство и така /до края на света/ се задейства един омагьосан цикъл, затворен кръг и затвор...
   Та!... Какво ще желаете? - Крилце или кълка?...
...
Парадоксално, но факт! - Много хора свикнаха на новия вкус, че и дори го предпочитат!
Има и такива, които просто изяждат всяко нещо, описано с думи красиво!



Гласувай:
3



1. yotovava - Помня го този филм, не знам колко пъти съм го гледала,
15.05.2012 17:29
а краят му е велик.
Не знам обаче какво ядем вече, само че не е храна.
Най-точният критерий е да дадеш на котката си от кренвиршите и ако не ги близне, значи грам месо няма там. Пробвала съм я на соя. Хич биля даже и не понечва да си зобне :)
цитирай
2. li4kata - Говорихме си с продавачката в ма...
15.05.2012 17:32
Говорихме си с продавачката в магазина и като стана дума какво мляко предпочитам, тя ми каза, че не го харесвала, щото вкусът му бил много "истински"! Прекалено истински за нея! Т.е, не толкова "вкусно"... Това е положението... Вече ни промениха вкусовете.
цитирай
3. starotomagare - Всичко това е част от натрапената ни промяна на природната среда и начина на живот
24.05.2012 09:49
Някога имах преки наблюдения върху работата в една мандра (тогава се наричаше Сердика)Те едва се справяха с преработката на колите с мляко които особено сутрин се струпваха карайки млякото от селата .Едва имаха само един почивен ден и то тогава пак приемаха колите но охлаждаха и складираха млякото.На кой би му дошло на ум да прави сирене ,кашкавал или кисело и прясно мляко от нещо друго?Или пък да смесва маслото с маргарин.Подобна беше картината и в консервните комбинати .За месото имаше зверски износ особено на агнешко а и свинско и телешко за това не достигаха за вътрешния пазар и почнаха да блъскат соя .Проблема е в количествата суровини и тяхното качество.Как при обезлюдените села населени с кретащи старци ,непрекъснато крадени ,тормозени и дори убивани от орди цигани ,разсипаното селско стопанство, непрекъснато унищожаваната ,тровена и застроявана земеделска земя и неестественото промишлено отглеждане на птици и животни ще имаме качествена , истинска и вкусна храна?Другия проблем е в изискванията на търговците за трайни храни с перфектен вид-вкуса не е важен за бизнеса а консуматора просто се принуждава с цените и монополноста на пазара.Бизнеса -срещу здравето на хората -а за болните планини от лекарства ,добавки и всевъзможни здравословни програми, литература,медии -отново милиарди измъквани от джоба на нещастния рекетиран потребител.Ще става и все по-лошо -за интересуващите се -потърсете повече за фирмата МОНСАНТО -зеленото чудовище притискащо фермерите и налагащо своите генно модифицирани растения и отровни препарати.Добива на шистов газ също е другото чудовище което дебне храната ,здравето и живота ни.Отново се говори пак за износ на храни,а изкупуването на земеделски земи уедряването на парцелите и продажбата им на фирми и чужденци не спира от години .На практика те ще произвеждат ,търгуват(изнасят)както им е угодно и каквото решат без да се интересуват какво и дали ще имат българите да ядът.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: indiram
Категория: Новини
Прочетен: 956281
Постинги: 857
Коментари: 885
Гласове: 4489
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930