Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2016 03:14 - СЕВТОПОЛ ...
Автор: indiram Категория: Новини   
Прочетен: 3000 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 05.09.2016 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Севтопул (тъй го чувам, по ТВ... в този час, по туй време)
древно тракийско селище, на 8 км. западно от Казанлък, на плато, спускащо се към Тунджа... Споменава се яз. Копринка...

Живи и здрави! 
Поздрави!

Добавено на 5.9.2016, 
от Уикипедия: 

Една от най-важните археологически находки от Севтополис е т.нар. "голям надпис", открит през октомври 1953 година в двореца-цитадела. Надписът, издялан на страогръцки в 37 реда върху мраморна плоча с фронтон гласи:

"На добър час!Клетвено задължение на Берника и нейните синове относно Епимен. Понеже Севт, докато беше още в добро здраве, предаде Епимена с имуществото му на Спарток, а Спароток срещу това му даде залог за вярност, Берника и нейните синове ЕбризелмТересСатоки Садала решиха, което засяга потомците им, да се предаде за цял живот Епимен с имуществата си на Спароток. На Епимен се вменява в дълг да служи на Спароток, доколкото му позволяват силите, и на онези, които Спароток му възложи. Синовете пък на Берника се задължават да изведат Епимен от храма на Самотракийските богове, без да му нанесат неправда, но да го предадат на Спароток заедно с имуществата му, като не обсебят нищо от тях, а ако той се възпротиви, да го съди Спароток. Тази клетва да бъде написана на каменни плочи, които да бъдат поставени едните в град Кабиле при фосфориона в агората до олтара на Аполона, а другите да бъдат изложени в Севтополис, в храма на Великите богове и в агората, в светилището на Дионис до олтара. Нека тази клетва бъде за добро и щастие на тези, които я запазват, а от страна на Берника да бъде по отношение на него в сила старите клетви."

Надписът съдържа както ценни исторически сведения, така и данни за тълкуването на архитектурата на Севтополис. Той е и свидетелство за устройството на древния град Кабиле. Противно на Демостен, който нарича Кабиле - "окаяно свърталище", надписът го представя като добре устроен град - с градски олтар на Аполон и с фосфорион - храм на Артемида-Хеката. Надписът е и най-ранният епиграфски паметник от вътрешността на Тракия, в който се упоменава почитането на Дионис и Великите Самотракийски богове в Тракия.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobronameren - Понеже не разбрах подтекста на постинга, да дам МОЕТО тълкуване
04.09.2016 17:17
Севтополис е древен град, основан от тракийския цар Севт III, както и столица на Одриското царство от 320 г. пр. Хр. Развалините на Севтополис са открити и изкопани през 1948 г. по време на строителството на язовир Георги Димитров (по-късно преименуван Копринка). Екипът от български археолози под ръководството на проф. Димитър Димитров, който провежда разкопките на града установява името и работи по останките на тракийския град. Въпреки това, било решено да се продължи с изграждането на язовир, оставяйки Севтополис на дъното му.
Този дълъг цитат от Историята ще допълня с едно мое "откритие" - тази история с потопяването на столицата на Севт от (по времето на) комунистите, ПОРАЗИТЕЛНО МИ НАПОМНЯ за действията на Идилците в древния град Палмира.
Имам постинг - "Разлика между тероризъм и комунизъм" (3.9.2016) в който твърдя, че РАЗЛИКА между тероризъм и комунизъм НЯМА! Благодаря indiram за възможността, която ми даваш, за да добавя още факти за такъв извод!
Сега чакам някой друг indiram (в панталони например) да напише някакъв спомен за открити останки от древна Сердика при строежа на "триъгълника на властта" - Партиен Дом, Дондуков 1 и 2, както и при срещулежащия им бивш вече паметник на Ленин.
цитирай
2. pvdaskalov - * ! *
04.09.2016 19:56
Проф. Д. Димитров стана и академик, и директор на АИМ, където бях назначен по негово време. В Уикипедия има статия с подробности. Градът е бил разположен досами Тунджа...
Преди няколко години се лансираше безумен проект да се локализира местоположението му под водата и да се издигне обхащащ го бетонен цилиндър, водата вътре да се изпомпи, градежите да се заздравят и да бъде посещаван с лодки. Технически възможен проект, но не за кесията на дрипавата ни държава. Да не говорим за това, че престоят под водата над половин век е обезобразил неговите руини. Възстановяването им ще наложи твърде много компромиси от научна гледна точка...
В последствие се заговори за построяването на макет някъде около село Крън.
Поздрави!
П и е р
цитирай
3. dobronameren - Е, и?
04.09.2016 21:15
Не разбрах какво ще правим с извода за приликата между тероризма и комунизма в случая Севтополис. Както и за руините под БКП-сградите в центъра на София.
Стореното няма да се върне, но покаяние поне ще има ли? В "Поздрави. П и е р" такава мечта не виждам!
цитирай
4. barin - Здравей, indiram. Сигурно имаш ...
04.09.2016 22:28
Здравей, indiram. Сигурно имаш предвид Севтополис- градът на Севт, цар на Одриската държава. Останки от него има на дъното на язовир Копринка до Казанлък. Има проект да се възстанови крепостта, но мисля, че е трудно изпълнимо и скъпо за нашите стандарти. Иначе ще е атрактивно да има крепост примерно на изкуствен остров в язовира.
цитирай
5. indiram - Здравейте!
04.09.2016 23:40
Здравейте! - вие, които сте ми написали коментари...
Ще ви отговоря след като видя какво има написано за СЕВТОПОЛ ... (заглавието на постинга ми)... щото в онуй време (среднощно или сутринно) вече ме водеше на сън...

Благодаря!
До утре!
Поздрави!
цитирай
6. indiram - Здравей, Добронамерен!
05.09.2016 19:45
Без подтекст е - направих знак, щото ми се стори интересно... и да ми припомни този знак да науча нещо за този древен град...
Що за решение да се потопи Историята на народа?! ... Възможна ли е била алтернатива за мястото на язовира или алтернативата е била "Намери и потопи!" - Голям грях спрямо Българския народ Народ!
За терористите - от ТВ-новините съм гледала кадри как рушат Историята - дето трошаха експонати в един музей - Колко много човешки труд отива на вятъра...
Прилики в безумно човешко поведение! - това е факта.

Благодаря ти, Добронамерен!
Поздрави!

цитирай
7. indiram - Здравей, Пиер!
05.09.2016 20:03
Четох статията в Уикипедия и още за проекта, за който казваш... Интересни са!
Из главата ми се завъртяха едни числа за площа на древния град, за площа на язовира... Колко ли време би било нужно да се реализира такъв проект, а и какво ли е останало от останките на древния град след 61 години под вода?!
Компромиси?! - Къде са били компромисите, когато 7 годишен труд на археолози е погребан - Хубаво поне, че са видели онази плоча с надписите (ще добавя текста в постинга ми) - къде (ли) се намира тя сега?!

Благодаря ти, Пиер!
Поздрави!
цитирай
8. indiram - Здравей, Добронамерен!
05.09.2016 20:22
... пак, :-)
Ония от Триъгълника на властта (а не кв. Триъгълника - София) ще кажат, :-)
Севтополис - под вода, Сердика под Триъгълника на властта, а наблизо - ей на тая поляна, имаше мавзолей... посегателства върху паметници, които са Историята ни, омаловажаване на труда на много хора от народа - такива са приликите...
А, кого да чакаме да се извини за Севтополис, за Сердика, за Мавзолея...
За кога да го чакаме, като Времето не чака?!...
Има поговорка - Извинение дупка не пуши (запушва) !

Благодаря, Добронамерен!
Поздрави!
цитирай
9. indiram - Здравей, Барин!
05.09.2016 20:49
... Стори ми се, че казаха на филма Севтопол или Севтопул - и така написах.
Е, същото е, Севтополис - градът на Севт, цар на Одриската държава - на дъното на язовир Копринка.

Атрактивно да има изкуствен остров с крепост - вероятно, казваш, да се направи нещо като изкуствен остров и на него да се построи крепост - по снимките, направени 1948-1954...
Пиер спомена, че имало идея да се направи макет (колко голям макет) на града Севтополис при с.Крън.
Май трябва да забият една голяма Табела с надпис - Тук са потопени/погребани История на един древен народ и усилен човешки труд и това беше угодно ... (нещо зацапано/замазано, докато се признае някой за виновен и да му се впише името/делото)!

Благодаря ти, Барин!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: indiram
Категория: Новини
Прочетен: 949913
Постинги: 857
Коментари: 885
Гласове: 4489
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930