Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2016 21:32 - УЗИ
Автор: indiram Категория: Новини   
Прочетен: 612 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.10.2016 23:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 НЕЛИНА - ГЕНА МИ ПОЙДЕ НА ЧЕШМА 
https://www.youtube.com/watch?v=1m48Yf2Q4FI 



Щото песента ми взе мислите рано-рано сутринта и още ми е... 

..........................................................................

От Уикипедия: 

Узите (наричани още торки, видоизменено от турки) са западнотюркскоговореща общност от племена обединени първоначално вконфедерация - Западнотюркски хаганат. Начело на съюза стои водач - каган или хан.

До 6 век узите влизат в Тюркския хаганат (простирал се от Китай до Черно море), а след разделянето му в Западнотюркския. През 8 век под натиска на уйгурите от Монголия узите преминават на запад. През 9 век преминават Волга и притискат печенегите на запад. Впоследствие попадат под васална зависимост от Хазарския хаганатХазарите ги ползват за войни с печенегите, като се случва и да воюват с тях. Накрая узите са съюзници на Киевска Рус срещу Хазарския хаганат. Вземат участие като съюзници и в походите на киевските князе срещу Итил и Семендер, които довеждат в 968-969 г. до унищожаване на Хазарската държава. През 985 узите вземат участие в похода на Владимир I срещу Волжска България. В началото на 11 век притиснати на изток от куманите преминават Днепър, като в 1065 нахлуват във византийските владения наБалканите. Узи вземат участие като наемници във византийската армия в битката при Манцикерт. В 10-12 век взимат участие и в редица междуособици в Киевска Рус, като в 1116 г. воюват на Дон заедно с печенегите срещу куманите.

През 12 век под ударите на Киевска Рус една част от узите преминава Дунав и се заселва в българските земи на тогавашна Византия. Други части от узите се поселват и разселват в древноруските земи и редом с берендеите участват на страната на руските княжества във военните им стълкновения с кумани и татаро-монголци. Християнизирани узи са в основата на племенната група на т.нар. черни клобуки.
......................................................................

Манифест към българския народ

По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.

От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о" Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.

Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица на Българското царство Търново на 22 септември 1908 г., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване

На първообразното със собствената ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано:

ФЕРДИНАНД I

ПРИПОДПИСАЛИ:
................................................... 

Живи и здрави! 
Поздрави!




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: indiram
Категория: Новини
Прочетен: 943649
Постинги: 857
Коментари: 885
Гласове: 4489
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031