Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2016 21:36 - URSA MAJOR - Голяма(та) мечка, URSA MINOR - Малката
Автор: indiram Категория: Новини   
Прочетен: 2112 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От Уикипедия: 

Голямата мечка или Колата е съзвездие, което се наблюдава в северното полукълбо на Земята.

Подреждането на най-ярките звезди от това съзвездие образува характерна фигура, оприличавана на черпак или волска кола, откъдето и идва традиционното му българско име Колата, а по-популярното днес Голяма мечка е превод от латинското му название Ursa Major. Съзвездието може да се види най-високо в небето през пролетта и най-ниско през есента, когато според индианските легенди мечката търси място да легне за своя зимен сън. Съзвездието се движи около Полярната звезда и по всяко време на годината и денонощието е над хоризонта.

Митология[редактиране | редактиране на кода]

За българите Голямата мечка представлява волска кола, на която се виждат колелата, воловете и вълк, който напада воловете.[1]

За древните гърци Голямата мечка представлява нимфата Калисто от свитата на богиняАртемида. Според мита Зевс се влюбил в Калисто и тя родила неговото дете, наречено Аркас. Тогава ядосаната жена на Зевс - Хера, я превръща в мечка. Един ден Аркас обикалял горите и случайно срещнал мечката, която го поздравила като се изправила на задните си крака. Той си помислил, че ще го нападне и се приготвил да я убие. Тогава Зевс, който видял всичко, ги хванал и ги хвърлил на небето, където те все още обикалят близо един до друг като съзвездията Голяма мечка и Воловар.

По-късно англичаните смятат, че Голямата мечка е колесницата на крал Артур. Обиколката на съзвездието около полюса представлява Кръглата маса. Според легендата крал Артур спи със своите рицари в една пещера и един ден ще се завърне, за да спаси страната си в труден момент.

В древен Китай седемте основни звезди от Голямата мечка се свързват с небесния дворец на бога на дълголетието или рая на безсмъртните. Звездата Сириус, или Небесния Вълк, охранява двореца. Днес Сириус остава извън съзвездието.
.........................................................
......................................................

От Уикипедия: 
Малка мечка е съзвездие в северното полукълбо. То е едно от 88-те съвременни съзвездия, а също така е и едно от 48-те съзвездия, описани от Птолемей. То е известно с факта, че се намира на мястото на северния небесен полюс, въпреки че това ще се промени след няколко века, благодарение на прецесията на земната ос.
... 

Видими особености[редактиране | редактиране на кода]

Разположението на седемте най-ярки звезди на Малката мечка наподобява вида на черпак. Звездата в края на дръжката на черпака е Полярната звезда - Северната звезда. Полярната звезда може да бъде открита и ако се следва мислената линия, преминаваща през двете звезди, които оформят края на „черпака“ на намиращата се наблизо Голяма мечка.

Полярната звезда (α UMi), най-ярката звезда в това съзвездие, е жълт свръхгигант с видима звездна величина 2,02m. Тя принадлежи към класа на променливите цефеиди. Съвсем малко по-тъмна е Кохаб (β UMi) - оранжев гигант с видима величина 2,08m в другия край на съзвездието. В периода приблизително от 2000 г. пр. н.е. до 500 г. от н. е. тя е била най-близко до посоката север и е служила за полярна звезда.

Четирите звезди, които оформят „черпака“ на Малката мечка са характерни с това, че са от втора, трета, четвърта и пета величина. Така те могат да се използват за определяне на величината на други звезди или за изпробване остротата на зрението.

Обекти от дълбокия космос[редактиране | редактиране на кода]

Джудже малка мечка, е галактика джудже, разположена в региона на съзвездието.

История[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че съзвездието е дефинирано през 6 в. пр. Хр. от гръцкия астроном Талес Милетски, но със сигурност е било използвано и преди като пътеводител от мореплавателите.

В древни времена, Малката мечка била наричана "Драконовa пишка" и се смятала за част от съзвездието Дракон. Древногръцкият поет Аратуснаричал съзвездието Κυνόσουρα (куносоура), което означава "кучешка опашка". Името по-късно е адаптирано към латински и променено наCynosura.

В митологията[редактиране | редактиране на кода]

Малката мечка, която е съставена от малък брой звезди, видими с невъоръжено око, смътно наподобява мечка с необикновено дълга опашка. Съзвездието, заедно с Голямата мечка, формира основата на мита за Калисто. Смята се, че необикновено дългата опашка на мечката се дължи на постоянното и въртене (на опашката) около полюса. Вариант на историята, където Воловар представлява Аркас, малката мечка се счита за кучето му. Това е най-стария мит, който обяснява както дължината на опашката, така и наричането на съзвездието „Малка Мечка” (опашката на кучето) от ескимосите.

По рано, Малката мечка се считала просто за седем близки звезди и в митологията били отбелязани като сестри. В ранната гръцка митология, седемте звезди в Малката мечка били считани за хеспериди – дъщерите на Атлас. Заедно с другите съзвездия в зодиакалния знак на Везните, били свързани с ябълките на хесперидите, част от дванадесетте подвига на Херкулес.
... 

Живи и здрави! 
Поздрави!




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Поздрави
19.10.2016 09:43
и хубав ден. Благодаря за интересния разказ.
цитирай
2. atil - Тия древни гърци се окaзaхa не по...
19.10.2016 18:10
Тия древни гърци се окaзaхa не по-древни от 1 000г. пр.н.е. И при формирaнето нa културaтa си и прословутaтa си митология обилно зaимствaли
и присвоявaли догръцкото елинско по южните Бaлкaни и Мaлa Aзия. A то товa догръцкото не било бaш трaкийско aми бaш булгaрско, aргивско(урaлско) и микенско-мaкaнско т.е. пaк синоним нa глaвния тотем вълкa, който дaл името нa цялaтa древнобулгaрскa диaспорa. Която обaче не е нито слaвянскa, нито ирaнскa или мистично-трaкийскa. A корените и сa в древен Идел.
Тa, знaкa нa този съюз Идел билa Седмолъчкaтa.
A глaвното съзвездие зa ориентир в стептa и морето - Колaтa.
цитирай
3. indiram - Здравей, Крумбелосвет!
19.10.2016 20:52
Благодаря ти за визитата, Крумбелосвет!
... И Голямата мечка има 7 ярки звезди, а от наблюденията ми, една звезда, която съм си нарекла 4-та, свети по-слабо... Фигурата на 7-те звезди наподобява трапец 4-ъгълна фигура, ама не е точно трапец - звездата, от която излиза опашката от 3 звезди - за нея говоря 4-тата, че свети по-слабо и все очаквам да засвети като другите 6... От/По Уикипедия - се определя/оприличава фигурата на ЧЕРПАК - пък ми харесва думичката... От наблюденията ми, Голямата мечка идва (от м.Март и нататък добре се вижда на Изток в различно време) Хоризонтално и после се изправя към Вертикално...

Поздрави!
Книга - Митове и легенди за съзвездията, Ангел Бонов, 1976г.- - има картинки-схеми на съзвездията и легендите/митовете за тях...
Аз мога да видя и разпознавам само Мечките и Орион... За Мечките по-отдавна съм узнала, а за Орион - от атаките в Париж
цитирай
4. indiram - Здравей, Атил!
19.10.2016 21:14
Благодаря ти, Атил! - научавам още от Историята!
... Какво казваше Римското право? - Чиято ползата, негова вредата! -
Мисълта ми е, че който иска може да си тури отпред името ДРЕВНИ - и после, който иска да върви да доказва ОБРАТНОТО или ПРАВОТО - А, съдебните дела се точат...
Ами, вероятно е нужно да се РАЗКОДИРА, а не Декодира, думичката ДРЕВНИ с всичките Й производни...
Цитирам от твоя коментар без кавички - A глaвното съзвездие зa ориентир в стептa и морето - Колaтa.
Как са се ориентирали на суша и по море хората в ДРЕВНОСТТА по КОЛАТА! - изобщо, по ЗВЕЗДИТЕ на Небосвода - много са знаели за ...

Поздрави!
Детето - Според мита Зевс се влюбил в Калисто и тя родила неговото дете, наречено Аркас
цитирай
5. born - Да споделя Нещо интересно
20.10.2016 20:52
В момента се намирам на 54.5 градуса сев. Ширина. Тоест 12 градуса по на север от нас. Много впечатляващо Полярната звезда се оказа почти в зенита ! А тази вечер небето е абсолютно чисто и видимостта идеальна след снеговалеж. Поздрави Инди.
цитирай
6. indiram - Здравей, Борн!
22.10.2016 21:11
Хубаво споделено, Борн! - интересно ми е и приятно!
Аз, защото съм си маймунка - веднага ... да видя картата на Европа (що ми се стори, че си в Северна Европа - ) -
за ориентир след 55 градуса - може би около 56 градуса, северна ширина е примерно (гледам по-известните градове), оста: Глазгоу-Копенхаген-Москва
за ориентир - България - между 42(43) и 45 градуса, северна ширина...

12 градуса ширина са си баЯ! -
Координатите (ширина/дължина - както е прието научно ) са от значение!
У нас, напоследък е мъгла... мЪгла...

Приятно и идеально на 54.5 градус сев.шир, Борн!
Поздрави!

баЯ = много (12 градуса са баЯ) - казвам го за минусите - да се научат! - :-)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: indiram
Категория: Новини
Прочетен: 956509
Постинги: 857
Коментари: 885
Гласове: 4489
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930