Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2016 21:52 - Аз защото пуша - излизам на терасата снощи и ...
Автор: indiram Категория: Новини   
Прочетен: 1244 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Аз защото пуша - излизам на терасата снощи и ... МИРИС на СЯРА - за кратко беше, но го усетих... за кратко го усетих и тази вечер, затова е постинга - 

От Уикипедия: Сяра - химичен/химически елемент - 

Сярата е химичен елемент със символ S и атомен номер 16. Тя е широко разпространен елемент без вкус и миризмамноговалентен неметал. В естествена форма сярата представлява жълти кристали в твърдо състояние. В природата тя се намира в чист вид или под формата на сулфидни и сулфатниминерали. Тя е елемент, съществен за живота и участва в молекулите на две аминокиселини. Стопанската ѝ употреба е предимно в торове, но е широко използвана в барутикибритинсектициди ифунгициди.

 

Съдържание   [скриване] 

 

Основни характеристики[редактиране | редактиране на кода] image   Парче сяра се стопява до кървавочервена течност. Когато се запали, гори със син пламък.

При стайна температура сярата е меко светложълто твърдо вещество. Въпреки че тя е известна с миризмата си (често сравнявана с миризмата на развалени яйца), миризмата всъщност е характеристика на сероводорода (H2S). Чистата сяра има слаба миризма, подобна на тази на кибрита. Гори със син пламък, който отделя серен диоксид, известен с особената си задушаваща миризма. Сярата е неразтворима във вода, но е разтворима всеровъглерод и до по-малка степен в органични разтворители катобензин.

В твърдо състояние сярата обикновено съществува под формата на затворени коронообразни S8 молекули. Освен тази, сярата има много алотропни форми. Отстраняване на един атом от пръстена дава S7, която е отговорна за характерния жълт цвят на сярата. Правени са и други пръстени като S12 и S18. За контраст, нейният по лек съсед, кислорода, съществува само в две алотропни състояния: O2 и O3Селенът, по-тежкият аналог на сярата, може да образува пръстени, но по-често съставя полимерни вериги.

image   Структура на S8 молекулата

Кристалографията на сярата е сложна. В зависимост от специфичните условия, алотропите на сярата образуват няколко различни кристални структури, като ромбичната и моноклинната са най-разпространени.

Заслужава да се спомене, че вискозитетът на разтопената сяра, за разлика от повечето течности, се увеличава с увеличаване на температурата поради образуването на полимерни вериги. След като бъде достигната определена температура, обаче, вискозитетът пада, защото енергията е достатъчна, за да разкъса веригите.

Аморфна сяра може да се получи чрез бързо охлаждане на разтопена сяра. Рентгеново-кристалографскиизследвания показват, че аморфната форма може да има спирална структура с осем атома на стъпка. Тази форма е метастабилна при стайна температура и постепенно се връща обратно в кристална форма. Този процес продължава часове и дори дни, но може да бъде катализиран.

При нагряване се изменят цветът и агрегатното състояние на сярата: 120°C – лимоненожълта стопилка; 160°C – кехлибареножълта стопилка; вишневочервена стопилка; тъмнокафява стопилка; 200°C – гъста смола; 400°C – лесноподвижна течност. Сярата започва да кипи при температура от 444,63°C.

История[редактиране | редактиране на кода]

История на сярата. Сярата е позната на човечеството от древността. Затова е допринесло съществуването на находища от самородна сяра, както и разнообразното приложение на това вещество. С нея се свързва библейската история за гибелта на Содом и Гомор. Омир споменава за нейните димо-образуващи свойства 800 г. пр. н. е. През 670 г. защитниците на Константинопол запалили арабския флот с помощта на прочутия „гръцки огън“ (смес от селитра, въглен и сяра). Аналогичен по състав е и черният барут, направил революция във военното дело през ХІІІв. Наименованието ѝ произлиза от санскритската дума „сира“, която означава светложълт и очевидно е свързано с нейния цвят. Представката тио-, която отбелязва присъствието на сяра в редица съединения, е от гръцката дума „тейон“, която означава небесен, божествен и съответства на мистическите представи на древните народи за това вещество. От санскритски сиро – жълто, сулвере – спя или убивам. От старогръцки тейон (сяра) – божествен, димящ, миришещ. Одисей познавал и използвал сярата. След завръщането си от Троянската война, той заварил жена си Пенелопа, заобиколена от много кандидати за ръката ѝ. Избил ги и след отстраняване на труповете им, запалил сяра, за да обеззарази къщата и двора. Плиний Стари, живял през първи век от н.е., автор на „Естествена история“, загинал при изследване на вулкана Везувий. Виновници за смъртта му са серните пари, серният диоксид (SO2) и сероводородът (H2S), които се съдържат в газовете на изригналия вулкан.

Физични свойства[редактиране | редактиране на кода]

Физичните свойства на сярата я характеризират като неметал. Ромбичната сяра има лимоненожълт, а призматичната – бледожълт цвят. Тя е крехка. Във водата е неразтворима. Разтваря се само във веществото серовъглерод. Малко над температурата на топене сярата е лесноподвижна течност.

Химични свойства[редактиране | редактиране на кода]

Взаимодействие на сяра с водород

S+H2→ H2S (сероводород)
  • Взаимодействие на сяра с кислород

Запалената сяра гори на въздуха с бледосин пламък. Ако горящата сяра се внесе в среда от чист кислород, пламъкът става яркосин, а съдът се изпълва с бял дим. Получава се серен диоксид.

S + O2 → SO2

При допълнително взаимодействие на серен диоксид с кислород при нагряване и наличие на катализатор диванадиев пентаоксид V2O5платина Pt или кобалт Co, се получава серен триоксид по уравнението:

2SO2 + O2 → 2SO3

Серният триоксид е много важен за промишлеността, защото разтворен във вода дава сярна киселина.

  • Взаимодействие на сяра с метали

При взаимодействието на сяра с метали, съответно се получават соли наречени сулфиди.

2Na + S → Na2S (динатриев сулфид)

2K + S → K2S (дикалиев сулфид) Zn + S → ZnS (цинков сулфид) 2Al + 3S → Al2S3 (диалуминиев трисулфид) Cu + S → CuS (меден сулфид)

При обикновена температура сярата взаимодейства с живак. Отровният живак от счупен термометър се обезврежда, като се посипва със сяра.

Hg + S → HgS (живачен сулфид)
  • Взаимодействие на сяра с химични съединения

Сярата е по-слабо активен неметал от халогените и не може да реагира с вода и с основни или амфотерни хидроксиди.
... 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bubolina111 - kъде
19.10.2016 22:25
град, село, държава?
цитирай
2. indiram - Здравей, Bubolina111!
19.10.2016 22:56
Благодаря, Буболина111! -
Южна България брой! - ... и не знам другите и непушачи какъв нюх имат...
Аз съм запомнила миризмата на сяра от уроците по Химия в Гимназията...
Сравнението с миризма на развалени яйца - недобреизмислено...
Южна България - за пръв път усетих този мирис на сяра
...
Благодаря Буболина111!
Поздрави!
От Уикипедия - Сярата е по-слабо активен неметал от халогените и не може да реагира с вода и с основни или амфотерни хидроксиди. - ...

цитирай
3. indiram - ...замърсяване на въздуха
21.10.2016 20:00
замърсяване на въздуха, село Труд, област Пловдив...
...
от БНТ-Новини - 19.10.2016г. - автор Нели Ангелова - Село Труд на протест срещу централа за производство на биогаз (БНТ2-Пловдив)
Жителите на село Труд излизат на протестно шествие срещу централата за преработка на биомаса, която се намира на 250 метра от последните къщи. Хората твърдят, че месеци наред са тормозени от неприятни миризми, шум и вибрации. Те искат незабавно закриване на производството. Часовете преди протеста, институциите свикаха извънредна пресконференция.
...
Ветрове може да са разнесли миризмите!

Живи и здрави!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: indiram
Категория: Новини
Прочетен: 949774
Постинги: 857
Коментари: 885
Гласове: 4489
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930