Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2016 21:58 - ЛИТИЙ -
Автор: indiram Категория: Новини   
Прочетен: 4390 Коментари: 0 Гласове:
0



 Li, 3

От Уикипедия - 

Литият е алкален елемент със сребристобял цвят. Той е най-лекият от металите - два пъти по-лек от водата. Той е мек метал и се реже с нож. По отношение на химически свойства и характеристики литият прилича на натрия. Поднесен на спиртната лампа оцветява пламъка в карминено червено (тъмно червено).

Литият се получава чрез електролиза на разтопен литиев и калиев хлорид. Той потъмнява и сеокислява много бързо под влиянието на въздуха. Трябва да се съхранява в течност като суров нефт. По степен на наличност в земната кора литият е на 35-то място. Литият не съществува свободно в природата, а само в химични съединения. Най-важните минерали, съдържащи литий, са лепидолит,сподуменпеталит и амблигонит (всички те са алумосиликати). Използва се като редуциращосредство. Литият и неговите соли оцветяват пламъка в тъмночервено.

Твърдост по скалата на Моос — 0,6.

Коефициент на термично разширение — 0,00006 cm/cm·°С при температура 0°С.

 

Съдържание   [скриване] 

 

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Съединения на лития се използват във вентилационните системи на космическите кораби,подводници, за надуване на спасителни лодки, в стъкларската (за специални оптически стъкла използвани при работа с рентгенови лъчи) и керамичната индустрия, като фунгицид, в акумулаторни батерии. В пиротехниката литиевите съединения се използват за производство на светещи червени ракети.

Литиевият деутерид LiD (съединението на лития с деутерия - тежкия изотоп на водорода) поради удобните си физични свойства е единственото гориво, което се използва при водородните бомби за осъществяването на термоядрен взрив.

Използва се за направата на леки и твърди сплави за самолетостроенето. Една такава литиева сплав е със състав 85% Mg, 14% Li и 1% Al . Литият се използва за очистване на газови смеси от азот.

Съединения на лития се използват като ефективно средство в медицината (психиатрия) при лечението на биполярни разстройства.

История[редактиране | редактиране на кода]

Литият е бил открит от Йохан Арфведсон в Швеция през 1817 г. Наименованието му идва от гръцката дума "литос", което в превод на български означава "камък".

Химични взаимодействия[редактиране | редактиране на кода]

а) взаимодействие с кислород. Литият взаимодейства с кислород, макар и не толкова буйно като натрия. Получава се твърдо, бяло вещество с йонен строеж:

4Li + O2 --> 2Li2O

б) взаимодействие с водород. Образува се литиев хидрид, който намира приложение като ракетно гориво.

2Li + H2 --> 2LiH

Литиевият хидрид намира още приложение в спасителните жилетки. Хидридът взаимодейства с водата и се отделя водород, който издува жилетката. Процесът е:

LiH + H2O --> LiOH + H

в) взаимодействие с вода:

2Li + 2H2O --> 2LiOH + H2

г) взаимодействие с киселини:

*солна киселина 2Li + 2HCl --> 2LiCl литиев хлoрид+ H2

* сярна киселина Li + H2SO4 --> Li2SO4 дилитиев сулфат + H2

д) взаимодействие с други неметали:

*с хлор: 2Li + Cl2 --> 2LiCl

*със сяра: 2Li + S --> Li2Дилитиевият сулфид е полупроводник и се използва за направата на батерии. 

............................................. 
Живи и здрави!
Поздрави! 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: indiram
Категория: Новини
Прочетен: 955832
Постинги: 857
Коментари: 885
Гласове: 4489
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930