Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2016 00:55 - ОРИОН - съзвездие и части от него...
Автор: indiram Категория: Новини   
Прочетен: 1601 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Случи се така, че съм гледала звездите - мислех, че е съзвездие (един квадрат с малка опашка - питах в блога, ама никой не отговори) - а се оказа, че са били звездички от ...

Орион (съзвездие) от Уикипедия, свободната енциклопедия     image Вижте пояснителната страница за други значения на Орион.
Орион
image
Информация
Латинско име Orion
Съкращение Ori
Символизира митичният ловец Орион
Ректасцензия 5h
Деклинация
Площ 594кв. градуса
26 в класацията
Главни звезди 8
Най-ярка звезда Ригел (β Орион)
(Видима величина 0,21)
Метеорни потоци
Съседни
съзвездия
Видимо на ширини между +85° and −75°
Най-добра видимост в 21:00 през месец януари

[Разгръщане] бележки

Орион е името на вероятно най-известното екваториално съзвездие. Традиционното българско име на Орион е Рало или Ралица. Ярките звезди и близостта до небесния екватор го правят видимо на по-голямата част от планетата Земя. Орион се намира в съседство с реката Еридан и своите ловджийски кучета Голямото куче и Малкото куче в схватка с Бика. В съседство се намира и съзвездието Заек.

 

Съдържание   [скриване] 

 

Специфични особености[редактиране | редактиране на кода]

Съзвездието е изключително богато на ярки звезди, както и на далечни обекти:

  • Меиса (λ) е главата на Орион.
  • Бетелгейзе (α), разположена на рамото му, е червен гигант, чийто диаметър е по-голям оторбитата на Марс. Въпреки че е α на съзвездието, Ригел е по-ярка. Бетелгейзе всъщност е шесторна звезда, но останалите звезди са твърде бледи и се изгубват в блясъка на основната звезда. Бетелгейзе е точка от Зимния триъгълник.
  • Белатрикс (γ), „амазонката“, е на лявото рамо на Орион.
  • АлнитакАлнилам и Минтака (ζ, ε и δ) съставляват астеризма известен като „поясът на Орион“: три ярки звезди на една права — отличителна черта на съзвездието.
  • Сииф е на дясното коляно на Орион.
  • Ригел (β) е на лявото коляно на Орион. Представлява ярка бяла звезда, една от най-ярките на небосвода, излъчва 66 000 пъти по-интензивно от нашето слънце.

Има два значително по-бледи близки съседа.

  • Хатсая (ι) е на върха на меча на Орион.
image   Пътеводител на Орион

Основните звезди на Орион имат близка възраст и подобни физически характеристики, издаващи вероятен общ произход. Бетелгейзе е единственото изключение.

Орион е много подходяща отправна точка при намирането на други звезди. При продължение на линията на пояса на югозапад могат да бъдат открити Сириус (α Голямо куче); на северозапад — Алдебаран (α Бик). Права на изток през раменете на Орион води към Процион (α Малко куче). Права през Ригел и Бетелгейзе води към Кастор и Полукс (α и β Близнаци).

Обекти[редактиране | редактиране на кода]

На пояса на Орион е окачен неговият меч, състоящ се от сложните звезди θ1 и θ2, наречени Трапезиум, и близката мъглявина Орион (M42), която дори с просто око може да бъде разграничена от звездите. При използване на бинокъл се забелязват облаци от газ и прах, осветен от млади звезди.

Мъглявината Конска глава (IC 434) може да бъде наблюдавана в близост до ζ. Съдържа тъмен пояс от прах, придаващ характерната ѝ форма.

В близост до мъглавината при наблюдения с малък телескоп могат да бъдат открити множество интерсни отдалечени обекти като кръга на Барнардмъглявината M43 и мъглявината-пламък NGC 2024.

История[редактиране | редактиране на кода]

Звездите, които образуват Орион, са наблюдавани от множество древни цивилизации, като са били организирани в различни форми.

Традиционната българска представа за съзвездието Рало е, че то се състои от осем звезди, в които се виждат орач, остен, а понякога и вълци.[1]

Древните шумери са разграничили форма на овца, докато в древния Китай съзвездието е един от 28-те зодикални знака под името „Ксиу“ (宿). Известен е още под името „Шен“ (參), буквално значещо „три“, вероятно заради трите ярки звезди, образуващи пояса на Орион. (вж. „китайски съзвездия“)

За древните египтяни Орион е символизирал бога на светлината Озирис. „Мечът“ и „поясът“ на съзвездието са често споменавани в античната и съвременната литература. През Първата и Втората световни войни съзвездието е емблема на 27-ма пехотна дивизия на САЩ, вероятно поради факта, че името на първия командир на дивизията е Джон О"Райън.

Митология[редактиране | редактиране на кода] image   Гравюра на Орион от „Уранометрия“ на Йохан Байернамираща се в библиотеката наВоеноморската обсерватория на САЩ image Основна статия: Орион (митология)

Поради високата яркост на изграждащите го звезди, в древногръцката митология на Орион се отдава значително внимание.

Според една легенда Орион бил строен, красив и пъргав ловец. С двете си кучета - Голямото куче и Малкото куче - ходел на лов из горите и планините за диви зверове. Но той имал добро сърце. Когато Голямото куче подгонило един заек, той намерил закрила от Орион, като се сгушил в краката му.

Въоръжен с огромен боздуган и остър меч, Орион по неизвестни причини преследвал плеядите, но срещу него връхлетял един разярен бик. Без да се страхува, Орион вдигнал високо в дясната си ръка тежкия боздуган и зачакал приближаването на бика, за да го удари по главата. Бродел Орион из планините и гъстите гори, ловувал диви зверове и най-накрая пристигнал на остров Хиос. Там един скорпион го ужилил и той умрял. Но Ескулап научил за преждевременната смърт на Орион и дошъл на остров Хиос, за да го възкреси, както възкресявал и други умрели. Разтревожил се царят на подземното царство Хадес, че Ескулап му отнема сенките и се оплакал на брат си - гръмовержеца Зевс. С мълнии Зевс убил Ескулап. Зевс превърнал във съзвездия Орион, Скорпион и Ескулап и ги оставил на небето да блестят. Той поставил редом със Скорпион Ескулап от едната страна на небето, а Орион - на противоположната страна. Така Зевс завинаги отнел възможността на Ескулап да възкреси Орион. Затова когато съзвездията Скорпион и Змиеносец (Ескулап) се виждат над хоризонта, съзвездието Орион е под хоризонта и не се вижда. А когато съзвездието Орион се вижда над хоризонта, съзвездията Скорпион и Знаменосец (Ескулап) са под хоризонта и не се виждат.

В някои илюстрации Орион е представен от три тела, имащ т




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: indiram
Категория: Новини
Прочетен: 955193
Постинги: 857
Коментари: 885
Гласове: 4489
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930