Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2018 12:49 - В името на Народа или защо хората искат държавна власт
Автор: justicefriend Категория: Новини   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 15-ти септември 1946 г. България официално става Народна република, та чак до 15 ноември 1990 г. 

Няма обаче да си говорим за това какво е било и как е било. Защото нито вие, нито аз можем да бъдем изчерпателни и обективни по темата.

Споменавам Народната република не случайно - в социалните мрежи все по-гръмогласно се надига глас за даването на държавната власт в ръцете на народа. Сякаш не сме го играли и преди.
Както казва носителят на Нобелова награда за литература Джордж Бърнард Шоу – „Пътят към Ада е постлан с добри намерения“. Та така и родния социализъм. Какво ще постигнем ако в момента отново станем Народна република? Едно 45-годишно нищо, защото историята обича да се повтаря, а глупците обичат да не се учат от нея.

Какъв път трябва да извървим, за да постигнем истински щастливи нация и общество, няма да дам отговор, но ще дам накои насоки, към които ще е добре да погледнем.

Ето полското чудо вече се случва. Страна, разкъсвана от войни в миналото, а сега и разцепление вътре в собветното си общество, успява все по-умело да покаже на бившите славянски соц-утопии, че всъщност може да се върви по прав, но трънлив път. Трънлив за онези, които са свикнали да управляват и прав за тези, които искат наистина да постигнат успех в собствената си държава. Точка в полза на истината срещу митът, че славяните не ставаме за нормален, демократичен метод на управление.

Само че родната реалност е далеч след полската. Ставаме свидетели на все повече мълчание и наглост от страна на политическата „класа“ у нас. „Класа“, защото нито политиците действат политически, нито пък техните привърженици са истински привърженици. В прав текст, всички хубавци, които са били в парламента, са политически курви. Днес червени, сини, утре гербери, вдругиден - кой знае?! 

Някой от вас дава ли си сметка, че е абсолютно невъзможно да получите подробен разчет (със съответните финансови документи, доказващи разходи) на държавния бюджет? Не можете. Можете да видите само таблици с обобщен вариант. А все пак това са всички наши пари. Няма нито прозрачност, нито пък останали хора, които да задават истинските въпроси – къде и как се харчат парите ни и какъв е ефектът от това? Няма. Няма, защото сме на 111-то място в света и последна в ЕС, че на практика и в Европа по свобода на медиите. А това идва от друг проблем – срещу мизерната заплата от 700-800 лева няма как да очакваме качествена журналистика. Не обиждам журналистите, нито пък това ми е целта. То и не останаха. Останаха хора, които имат редица пропуски в квалификацията си и мисълта, че чак се отвращавам да гледам сутрин по родните ефири дежурните въпроси, без да се мисли и въобще вниква в разговора. Май отмина времето на ресорните журналисти, които се подготвят солидно и безпристрастно по обществено-значимите теми.

За жалост темите вече са от сорта на кой какво бил казал на някого другиго от дадена партия и вече сме с гриф „екслузивно“, първа новина. Никой, ама никой не пита къде са нашите пари и защо след като всички партии като са на власт се бият в гърдите, че имаме напредък, той не се вижда?

Вижда се само в София. На места. Да е хубаво за софиянци, за да може да си кютат спокойно в държавната администрация. А хората от провинцията не заслужават... Не заслужават, защото няма опасност да дойдат на паветата – нямат пари.
И всеки един от политиците ни, независимо от партията, защото баницата е разпределена много отдавна, играе за едно и също – зрелище и пари. Всички искат пари. За какво, след като собствените им деца и внуци живеят в същия хаос като нашия? Да не би като имаш повече пари ще намериш истинска храна, дрехи, здравеопазване и в администрацията ще ти козируват? Не. Няма. Ядат същите боклуци (колкото и да струват), вървят и карат по същите разбити улици и дишат същия въздух.
 

От доказателства няма нужда. Защото и да предоставя доказателства, те веднага ще бъдат оборени, с тезата, че съм поредният трол из нета. Но от това никаква полза.

Пиша това, уважаеми народе, за теб. За твоето бъдеще или по-скоро липса на такова. Всички проучвания, било то на ЕС, било то наши си, сочат, че намаляваме като нация и застаряваме. Ще продължим, докато в един момент през 2040 г. системата ни няма да може да функционира. Вместо да правим нещо, а не само да говорим, ние слушаме как тоз и онзи агент на ДС бил казал нещо на друг агент от ДС (разбирай БКП, защото така и не видяхме лустрацията да се случи). И като се появат едни заслужили, едни можещи... 30 години не видях nito какво могат, защото се врътнахме на 360 градуса. Там, откъдето тръгнехме преди 30 години. Мутренски години, изнудвания, рушвети, масова безнаказност на виновните, чувството за липса на държавност...

А ти, българино, искаш властта. Ти я имаш. Не мисли за миналото. Гледай в бъдещето и показвай най-доброто от себе си. Защото твоят дом НЕ е твоята крепост. Ако си щастлив да имаш крепост сред блатото от злоба и завист, то тогава стой и не излизай. От теб няма нужда. Но ако показваш добродетели и пример, излез с размах и покажи, че и ние можем. Като поляците.




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: justicefriend
Категория: Новини
Прочетен: 5979
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031