Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2016 23:42 - СикХизъм, Петте Къ-та ... и още...
Автор: indiram Категория: Новини   
Прочетен: 2040 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 29.11.2016 00:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Петте "К"?! ...
- в подправките: http://www.bg-damma.com/trapeza/produkti/5056_india-podpravki 
Петте „К“-та на Индия 
Куркума, 
Кардамон,
Кориандър, 
Карамфил, 
Кимион. 
(има и още подправки с "К "- примерно, Къри, Канела, ...) 

Обаче, 5-те К са: 
Кирпан, 
Канга, 
Кара, 
Кача, 
Кес.  

.............................................
Сикхизъм от Уикипедия, свободната енциклопедия    

Религия

image

Форми на религиозното съзнание

Монотеизъм  ·Политеизъм  · Деизъм  ·Теизъм  · Итсизъм  ·Пантеизъм

Световни религии

Будизъм  · Християнство  ·Ислям  ·

Авраамически религии

Юдаизъм  · Християнство  ·Ислям  · Бахайство

Индийски религии

Индуизъм  · Джайнизъм  ·Сикхизъм  · Будизъм

Традиционни религии на Далечния изток

Даоизъм  · Конфуцианство · Шинтоизъм

Религиозни термини

Бог  · Душа  · Грях  · Дух  ·Вяра  · Догма  · Живот след смъртта  · Храм

Списък на религиите
Портал:Религия

 

Сикхизмът е индийска религия, първоначално проповядвана от гуру Нанак (1469 – 1539 г.). Девет гурута са последвали Нанак, но единствено Господ е смятан за истински гуру. На пенджабски, подобно на сродни думи в други индийски езици, означава „учещ“.

От гледна точка на религията, сикх е религиозен последовател, който вярва в един Бог – Сат Гуру, или „Истинския учител“, и следва сикхиските Гуру, които разкриват Неговото учение. Сикхите имат пет к-знака: кес (неподстригана коса), канга (гребен), кача (панталони), кара (гривна) и кирпан (кама).

В индийските религии като цяло, всеки религиозен учител или духовен наставник е гуру, но за сикхите понятието гуру има по-определено съдържание. Техните Гуру са Господ, в лицето на Сат Гуру. Десетте духовни водачи на сикхската вяра – от основателя Гуру Нанак (1469-1539) до Гуру Гобинд Сингх (1666-1708). Свещената книга на сикхите Ади Грантх – „Първоначалната книга“, – която е по-късно става известна и под името Гуру Грантх Сахиб е определена за последния и окончателен Гуру след смъртта на Гуру Гобинд Сингх.

 

Съдържание   [скриване] 

 

Основни понятия[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно Рахет Маряда, авторитетно ръководство за живота на сикхите, „сикх е всеки, жена или мъж, чиято вяра се заключава в почитането на един Господ, на десетте Гуру, на проповядваното от тях и в Гуру Грантх Сахиб; всеки, който вярва в свещената амрита на десетия Гуру и който не принадлежи към друга вяра“.

Амрита (буквално „безсмъртен“, елексирът на безсмъртието) е светена подсладена вода, която се използва в обреда на въвеждането в сикхстката общност на посветените, т. нар. Кхалса. Кхалса води началото си от 1699 г., когато я създава Гуру Гобинд Сингх. На членовете са наложени определени правила на поведение. Външно те се отличават по носенето на т. нар. пет „К“- това са пет неща, чиито названия започват с буквата „к“: кеш – коса, която не се подстригва в знак на приемане то на Божията воля; кангха – гребен, който изразява овладяна духовност; кипран – кама, подсказваща решимост да се защитава истината; кара – стоманена гривна, която се носи на китката и говори за единение с Бога и вярност към Гуру; качх – долна дреха, която е знак за морална сила.

История на сикхизма[редактиране | редактиране на кода] image   Хармандир Сахиб (Златния храм) – светиня за сикхите

Като религиозно течение сикхизмът възниква в началото на 16 век в Северозападна Индия. Негов основател е гуру Нанак, роден през 1469 г. в градчето Райбхол ди Талванди (днес Нанкана Сахиб, окръг ЛахорПакистански Пенджаб)[1]. Той е пътешествал много и дори е стигал до Мека[2], а в началото на 16 век се установява в Пенджаб, близо до река Рави[3]. Тук той започва да проповядва новото учение. Гуру Нанак и неговите последователи организират добре функционираща религиозна сикска община. С течение на времето сикхите се превръщат в самостоятелна група, подобно на държава в държавата, със собствена идеология, закони, и предводители.

Десетият сикхски гуру Гобинд Сингх (от 1675 до 1708 г.) освобождава поста на наследствен гуру, като го предава на най-религиозната община – халса. Неговите приемници в качеството си на временен вожд избрират Банда Сингх, но през 1716 г. той бива заловен и затворен в Делхи[4]. След това учениците на Гобинд Сингх разделят територията, населена от сикхи на дванадесет Мисали (войнски обединения).

Сикхите водят и продължителни войни с Моголската империя и афганците, като през 1767 г. успяват да създадат своя самостоятелна държава. Отначало тя представлявала конфедерация от дванадесетте мисала, оглавявана от военни вождове. Постепенно военните вождове се превръщат в обикновени феодални князе, между които възниквали конфликти в борба за власт. През 1820-те години предводителя на мисала Сукерчакя Ранджит Сингх успява да наложи властта си над целия Пенджаб. През 1849 г. сикхите претърпяват поражение във войните с англичаните, които анексират цял Пенджаб. Последният сикхски княз Далип Сингх, (от 1843 до 1849 г.) е свален от престола, като за утеха получава пенсия.

Десетте сикхски гуру[редактиране | редактиране на кода] image Сикхска държава[редактиране | редактиране на кода]

В периода 1716 — 1799 г. сикхите имали собствена държава. Същата представлявала конфедерация с центрове градовете в Амритсар и Лахор. Държавата била разделена на мисали, общо дванадесет на брой. През 1799 г. сикхския лидер Раджит Сингх успява да обедини разделените мисали в империя, която през 1849 г. е унищожена от британките колонизатори при Втората англо-сикхска война.

Появата на сикхската държава става възможна благодарение на упадъка на Моголската империя, който започва в началото на 18 век. Сикхите започват серия от атаки против властта на моголите, които в края на краищата завършват с успех. Територията на Сикхската империя в периода на най-голямото си разширение обхваща:




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiram - ....
29.11.2016 00:23
все нещо се мести и размества - дано да се намести!...
няколко опита и въпреки това статията от уикито пак е нецяла, а трябваше...

гледам, че и снимката ми се е разиграла... каква лудетина е?!...

Живи и здрави!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: indiram
Категория: Новини
Прочетен: 943545
Постинги: 857
Коментари: 885
Гласове: 4489
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031